Miesiąc Hiszpański: Poznaj smaki kuchni hiszpańskiej

Kuchnia hiszpańska to jedna z najpopularniejszych kuchni europejskich. Jest znana na całym świecie, dzięki skupianiu się przede wszystkim na produktach regionalnych, pochodzących na przykład z Katalonii i łączeniu ich w niewyszukany, ale jednocześnie niezwykle pyszny sposób.

Najważniejsze produkty Hiszpanii

Zależą one od tego, w jakim regionie tego słonecznego kraju się znajdujemy. Tak więc, Hiszpania Północna to ryby i owoce morza, sery czy jabłecznik na deser. W Hiszpanii Południowej królują kalmary, sardynki, gulasze, tapas i owoce z tłuczonych migdałów. Wschód to paella, bodaj najpopularniejsza hiszpańska potrawa, ale też słodko-ostre sosy, produkty z gór i szafran. Zaś w Hiszpanii Środkowej możemy zjeść przede wszystkim toledańskie marcepany, dziczyznę, jagnięcinę czy jednogarnkowe dania z fasoli.

To, co jest wspólne dla całej Hiszpanii to wina. Najlepiej pić sangrię, wino z lodem i kawałkami owoców.

Hiszpania w Twojej kuchni

Wszystkim, którzy chcą wprowadzić trochę hiszpańskiego słońca na swój stół, polecamy zrobienie domowej paelli. Danie na bazie ryżu i szafranu jest bardzo proste do wykonania i można je jeść niemal ze wszystkim. Najbardziej poleca się jednak krewetki, żeby było jak najbardziej hiszpańsko.

Kuchnia hiszpańska jest więc nie tylko różnorodna, ale też jej dania są niezwykle łatwe w przyrządzaniu, nawet jeśli którąś z potraw robi się po raz pierwszy w życiu.