Miesiąc francuski: Omlette du fromage
Omlet to popularne danie prosto z Francji, które zagościło na polskich stołach i przyrządzane jest w różnych wersjach – w towarzystwie mięs, serów, warzyw, sosów i innych ciekawych dodatków, takich jak musli, płatki owsiane, czekolada czy masło orzechowe, po inne wykwintne składniki. Przyrządzenie omletu jest zadaniem prostym i nie wymagającym zdolności kulinarnych. Wystarczy pomysłowość i odpowiedni dobór produktów i dodatków.
Omlet w różnych wersjach
Omlet to danie, które można przyrządzić na słono, słodko lub pikantnie, w wersji tradycyjnej, jak i tej bardziej dietetycznej. Popularny omlet stanowi treściwy posiłek, który możemy przygotować na śniadanie, lunch lub kolację – zarówno dla siebie, rodziny czy znajomych, jak i dla dzieci. Popularne danie z Francji może być zarówno lekką i zdrową przekąską, jak i sycącym, pożywnym daniem obiadowym.
Omlette du fromage
Omlette du fromage to smaczny omlet w wersji z serem, którego przygotowanie zajmuje niewiele czasu i każdy może się go z łatwością nauczyć. Składniki do przyrządzenia Omlette du fromage to: jajka, mleko, mąka, olej (lub masło), cebula, szczypiorek, pieczarki i ser (żółty, kozi lub feta) oraz sól i pieprz.
Omlette du jambon
Omlette du jambon to omlet w wersji z szynką, do którego przygotowania potrzebne są jajka, mleko, mąka oraz szynka i przyprawy.