Polski chleb weselny
Ślub to wyjątkowy dzień dla każdej pary. Długo oczekiwany, planowany z troską o każdy szczegół jest przełomową chwilą we wspólnym życiu. W Polsce towarzyszące zaślubinom wesele jest świętowane bardzo hucznie – w gronie rodziny i przyjaciół, z myślą o wielopokoleniowej tradycji, która dodaje tej magicznej chwili uroku i ma przynieść szczęście młodej parze. Jedną z tradycji, o które szczególnie dbamy podczas polskich ślubów, jest chleb weselny. Jakie ma znaczenie i jak go przygotować, żeby pielęgnować tradycję naszych przodków?
Chleb na wesele – wielopokoleniowa tradycja
Weselny chleb, którym wita się państwa młodych, to tradycja pielęgnowana od wieków. Dawniej chleb przynosiła mama panny młodej, ponieważ to w domu panienki odbywała się impreza weselna. Nowożeńców witano słowami: Witamy Was chlebem i solą, aby Wam chleba i soli nigdy w życiu nie zabrakło. Dziś, kiedy wesela organizowane są w eleganckich lokalach, zazwyczaj u progu czekają mamy pani i pana młodego i to one witają nowożeńców tradycyjnym chlebem i solą.
Dlaczego chleb i sól?
Dlaczego do akurat chlebem i solą wita się nowożeńców? Ponieważ to one stanowią kwintesencję życia. Chleb symbolizuje życie, dostatek, dla osób wierzących jest także symbolem Jezusa. Sól dodaje mu smaku i ma być dobrą wróżbą – oby państwu młodym dobrze układało się w życiu.
Jak pielęgnować rodzinną tradycję?
Planując wesele, warto pomyśleć o tradycyjnym chlebie na wesele, żeby tradycji stało się zadość. Ten miły gest z pewnością wywoła uśmiech na twarzy nowożeńców i łzy wzruszenia w oczach starszych.