Co zrobić z białek?
Duża część przepisów, szczególnie na ciasta, wykorzystuje z jajek jedynie same żółtka, pozostawiając niewykorzystane białka. Powstaje więc szybko pytanie, co z nimi zrobić? Wyrzucić nieco szkoda, a z samych białek bez żółtka niewiele da się zrobić. Czy jest to jednak prawda? Jak się okazuje, z samych białek można wykonać całkiem sporo ciekawych rzeczy.
Białka – co z nich zrobić
Choć niedoświadczonej w gotowaniu osobie może się wydawać, że wykorzystanie samych białek jest praktycznie niemożliwe, to jednak ilość możliwych do zrealizowania przepisów z białka jest przeogromna. Jednym z najczęściej wykorzystywanych zastosowań jest wykonanie po prostu różnego rodzaju ciasteczek i słodkości. Przykładowo białka idealnie nadają się do wykonania z nich kokosowych ciasteczek. W tym celu wystarczy tylko ubić białko na sztywno z niewielką ilością soli, z kilkoma łyżeczkami cukru i wiórkami kokosowymi. Następnie z gotowej masy wystarczy tylko uformować niewiele kuleczki, które po 15 minutach w 180 stopniach będą doskonałą i co najważniejsze pyszną przekąską.
Co na śniadanie?
Pozostałe po pieczeniu białka to również idealny składnik do szybkiego i smacznego śniadania. Z białek można bowiem szybko przyrządzić pyszny omlet. W tym celu wystarczy tylko ubić białko z niewielką ilością soli oraz łyżeczką mąki. Dodatkowo można dodać to tego ulubione zioło lub przyprawę dla jeszcze lepszego smaku.
Słodkie desery
Rzecz jasna z białek nie trzeba wykonywać tylko prostych i bardzo szybkich rzeczy. Można również pokusić się o coś nieco bardziej wyrafinowanego i spektakularnego. Dobrym tego przykładem będzie rolada bezowa, do której przygotowania wystarczą tylko białka, cukier, mąka ziemniaczana i ocet. Do sztywno ubitych białek należy dodać kilka łyżeczek cukru, dodać do tego jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej i jedną łyżkę octu. Tak przygotowana masę następnie należy umieścić w blaszce i wstawić do piekarnika na około 10 minut do 180 stopni. Po tym czasie należy temperaturę obniżyć do 140 i potrzymać całość do 20 minut.