Jak poznać, czy ser jest zepsuty

Sery to jeden z produktów spożywczych, które najczęściej goszczą na naszych stołach. Bogate w białko, wapń i witaminy służą zdrowiu, a dostępne w wielu odmianach nigdy się nie nudzą. Nadają się zarówno do serwowania samodzielnie, jak i do stosowania jako dodatek do wielu dań, od kanapek, przez pizzę, po spaghetti. Zanim jednak ser wyląduje na talerzu, warto się upewnić, że jest świeży. Jak rozpoznać, że ser jest zepsuty?

Jak uniknąć zakupu nieświeżego sera?

Pierwszym krokiem, który pomoże uniknąć zjedzenia zepsutego sera, są uważne zakupy. Wybierając ser w sklepie, zawsze należy zwracać uwagę na datę produkcji oraz ważność produktów. Ta czynność uchroni przed zakupem przeterminowanego, szkodliwego dla zdrowia sera. Inna kwestia to ocena wizualna produktu – jeśli zapach lub kolor odbiegają od normy, powinien być to sygnał alarmujący.

Jak rozpoznać zepsuty ser?

Oceny wyglądu sera należy dokonać nie tylko w sklepie, ale także bezpośrednio bez spożyciem – to najskuteczniejsza ochrona przed spożyciem toksycznego produktu.
Czynnikami, które powinny zaniepokoić, są nietypowy kolor lub zapach. Jeśli twaróg ma żółtawą barwę, a ser żółty pokrył się białymi plamami – to znak, że produkt stracił świeżość i lepiej go nie spożywać. Również drażniący, zbyt intensywny albo kojarzący się ze stęchlizną zapach to oznaka zepsucia, która powinna zdyskwalifikować produkt.