Noże do serów

Miłośnicy serów wiedzą, jak je kroić i podawać do spożycia. Zaopatrują się w odpowiednie deski, noże, sztućce czy patery. Wszystko po to, by móc delektować się ulubionym produktem podanym w estetyczny sposób.

Jak wygląda nóż do sera?

Specjalne noże do serów różnią się wyglądem od innych. Ostrze noża jest krótsze od trzonka i ma kształt trójkątny, kształt liścia lub małego tasaka. Jest ono na tyle ciężkie, że stanowi doskonałą przeciwwagę dla trzonka. Inne noże stosuje się do serów twardych zawierających mniej niż 50% wody, a inne do serów miękkich.

Noże do sera twardego

Do krojenia serów twardych używa się noży z ostrym czubkiem, dzięki czemu można nakłuć ser, również po jego pokrojeniu, w celu ułożenia go na desce czy też paterze. Krótka klinga noża umożliwia pokrojenie na plastry niewielkich kawałków sera. Jeśli jest to duży blok, to nożem z krótkim ostrzem nie uda się go pokroić estetycznie.

Noże do sera pleśniowego i miękkiego

Do krojenia sera miękkiego i pleśniowego używa się noży z ząbkowanym ostrzem, dzięki czemu nie ma problemu z podzieleniem na mniejsze kawałki sera elastycznego w swojej konsystencji. Takie noże często mają specjalne otwory na całej długości ostrza, aby podczas krojenia nie kleiły się do niego i nie deformowały. Na końcu ostrza znajduje się również specjalne rozwidlenie, co ułatwia nakłucie kawałków sera i przeniesienie ich na deskę.