Wyroby mleczarskie i ich zastosowanie

Trudno jest sobie wyobrazić kuchnię i czynności kulinarne bez mleka. Mleko i produkty jakie można z niego uzyskać jest wręcz nieocenione, niezastąpione. To bogate źródło białka i minerałów znakomicie wzbogaca codzienną dietę człowieka. To co najczęściej produkuje się z mleka to między innymi sery, śmietana, ale i serwatka.

Sery i serwatka z mleka – jak powstają?

Ser i serwatka są produktami powstałymi z mleka podczas całkowitego ścięcia się krowiego mleka. Proces ten nazywamy koagulacją mleka. Na skutek tego procesu powstaje skrzep, który stanowi bazę do powstania sera w późniejszym etapie. Natomiast klarowna ciecz, która się wyodrębnia nazwana jest serwatką. Zarówno skrzep jak i serwatka zawierają po około połowie suchej masy mleka. Zastosowanie serów jest bardzo powszechnie i ten temat nie wymaga specjalnego rozwinięcia. Ciekawe jest natomiast wykorzystanie powstałej serwatki.

Serwatka z mleka – jakie ma zastosowanie?

Serwatka jest bardzo istotnym produktem pochodnym mleka, wykorzystywanym w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i nie tylko. Dzięki niej powstają takie produkty jak śmietana z serwetki, produkty mlekozastępcze, preparaty wysokobiałkowe dla sportowców. Oprócz tego wykorzystuje się serwatkę jako składnik deserów mlecznych, przy produkcji wędlin, jako pasza dla zwierząt.