• Home
  • Przepisy
  • Miesiąc francuski: Wołowina po Burgundzku – Boeuf Bourguignon

Miesiąc francuski: Wołowina po Burgundzku – Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon to słynny na całym świecie francuski gulasz wołowy z pieczarkami i cebulą. Sprawdź jak je przyrządzić!

Przygotowanie Boeuf Bourguignon

Przygotowanie po burgundzku oznacza wykorzystanie pewnych określonych składników, a więc wina, grzybów, cebulek perłowych, a niekiedy również boczku lub słoniny i bouquet garni (bukietu przypraw z przewagą tymianku, pietruszki, liścia laurowego oraz innych ziół). Tradycyjnie potrawa ta powinna być przygotowywana z dodatkiem wina wytrawnego prosto z Burgundii. Dlatego też uważana jest za luksusową. Przygotowanie wołowiny po burgundzku trwa dość długo, co wynika z faktu, że mięso wołowe poddawane jest w tym przypadku długiej obróbce termicznej. Jednak gulasz i tak najlepiej smakuje dzień lub dwa po jego ugotowaniu. Można go więc wykonać wcześniej i podać z okazji niedzielnego obiadu. Wołowinę przygotowywaną w ten sposób podaje się z ziemniakami, kluskami, puree, puddingami yorkshire lub w stylu francuskim, a więc z dodatkiem bagietki.

Wołowina po burgundzku w wersji domowej

Przygotowując Boeuf Bourguignon wcale nie trzeba sięgać od razu po wino z Burgundii, które jest dość drogim trunkiem. Dość dobrze sprawdzić się powinno w zasadzie każde wino, pod warunkiem że będzie wytrawne. Wybierając wołowinę, można z kolei postawić na relatywnie niedrogi szponder.