Miesiąc włoski: Najlepsze włoskie sery
Sery pochodzące z Włoch cieszą się niesłabnącą popularnością od wielu lat. Wśród setek wytwarzanych odmian można spotkać tak egzotyczne wariacje jak ser z szynką, truflami, czy pieprzem. Wielość smaków i możliwości potrafi przyprawić o niemały zawrót głowy.
Najpopularniejsze włoskie sery
Wśród setek rozmaitych kształtów i smaków, wyróżnić można kilka takich serów o których słyszał każdy, bez względu na to, czy jest smakoszem, czy okazjonalnym degustatorem.
Do grupy najlepszych włoskich serów zdecydowanie zaliczyć trzeba Parmezan. Wytwarzany z krowiego mleka twardy ser, najczęściej podawany jako przystawka lub dodatek do pizzy i makaronów.
Mozzarella
Drugą pod względem walorów smakowych i popularności jest Mozzarella. Tłusty, półtwardy ser wytwarzany ze świeżego mleka bawolic, charakteryzujący się szczególną kremową konsystencjom, której nie sposób pomylić z żadnym innym włoskim serem. Najczęściej wykorzystywana jest w sałatkach i jako składnik na pizzach.
Żadna lista, w której będą wymieniane sery włoskie nie będzie kompletna bez pojawienia się w niej Gorgonzoli. Jest to ser dojrzewający, wytwarzany z krowiego mleka, charakteryzujący się niezwykle specyficznym, lekko pikantnym smakiem. Gorgonzoli nie da się pomylić z żadnym innym serem. Swoją rozpoznawalność zapewnia sobie niebiesko-zielonym zabarwieniem, którego nie da się pomylić z żadnym innym serem.